09. Chausson AHH-522

Dades de referència

  • Xassís: Chausson AHH-522.
  • Motor: Pegaso.
  • Carrosser: Chausson (integral).
  • Posada en servei: 1955.
  • Calca: 59.
  • Places: 25.
  • Matrícula: B-104610.

Ressenya històrica

Els Chausson de la sèrie 35-59 serien els primers Chausson que van arribar a Barcelona. Per Transportes Suburbanos de Barcelona que fins aleshores treballava amb autobusos de preguerra significaven una modernització notòria de material mòbil amb unitats d’importació que entrarien en servei a partir de juliol de 1955.

Els vehicles eren idèntics als que circulaven per ciutats franceses amb la diferència de què el motor era un Hispano Hércules. Amb aquests vehicles s’implanta el sistema francès de flux de passatge: pujada per darrere, el cobrador assegut en una taquilla cobra el bitllet, i els passatgers surten per la porta del davant. Els seients estaven encoixinats i anaven orientats en el sentit de la marxa (excepte els davanters). Inicialment es van explotar en règim conductor-cobrador però al final de la seva vida activa circulaven amb un agent únic en línies de baixa demanda.

El canvi de marxes era de tipus Wilson amb preselecció que s’activava trepitjant un botó (seta o champignon). Van donar molt bon resultat i durant la seva vida activa gairebé no es van modificar excepte les fulles de les portes i els retrovisors. Alguns integrants de la sèrie (inclòs el 59) van rebre un motor Pegaso a causa d’avaria greu de l’original.

Retirat el 1976, el cotxe va sobreviure a les cotxeres durant anys. En l’entremig, un grup de socis de lʼAAFCB intentà de preservar-lo però l’operació va anar en orris per la manca de peces que havia patit en l’intermedi. Finalment, el 1996 fou traspassat al Museu del Transport de Castellar de n’Hug.

Amb la fallida del museu el 2006, el vehicle retorna a mig restaurar a TMB, essent el primer que es decideix de restaurar en aquesta nova etapa. La restauració, complexa per la pèrdua de peces durant la fallida, es finalitzarà el 2009 a Talleres Consman, sortint de nou al gran públic amb motiu del primer Ral·li d’Autobusos Clàssics de Barcelona a Caldes de Montbui.

Fotografies

Chausson APU 53
Chausson APU 53

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *