03. Tilling Stevens

Dades de referència

  • Xassís: Tilling-Stevens.
  • Motor: Tilling-Stevens Petrol-electric.
  • Carrosser: Consman (restauració).
  • Posada en servei: 1922.
  • Calca: no en té.
  • Places: 46.
  • Matrícula: B-8302.

Ressenya històrica

El Tilling-Stevens és el primer model d’autobús que va circular a la xarxa d’autobusos de Barcelona, inaugurada el 14 d’octubre de 1922. Aquell dia es va inaugurar la línia A, de circumval·lació pel centre i litoral de Barcelona.

El Tilling-Stevens va ser fabricat per l’empresa Tilling-Stevens Motor Ltd. de Maidstone, Gran Bretanya, i va arribar en un primer lot de tres autobusos a Barcelona el 20 de maig de 1922.

És un vehicle amb motor petrol-electric, precursor dels actuals híbrids, muntat sobre rodes massisses i amb carrosseria tipus imperial, amb una capacitat de 48 places. Estava pintat de color vermell, i el lloc del conductor estava a la dreta, essent obert sense parabrisa.

El Tilling-Stevens va prestar servei en proves al Saló Internacional de l’Automòbil que es va celebrar a Barcelona al mes de maig de 1922. El preu era de 0,50 ptes. i de 0,80 ptes. per al bitllet d’anada i tornada.

Tot i que la CGA va anar sumant altres models d’autobús al servei, els TillingsStevens van continuar prestant servei fins a la Guerra Civil. Acabada la guerra el 1939, la CGA va fer recompte del parc mòbil: només quedaven 8 autobusos útils d’un total de 88.

En el procés de recuperació, s’han restaurat les parts originals que TMB conservava del vehicle B-8302. A més, TMB va adquirir a un particular de Maidstone (Anglaterra) el 2012 un camió també amb parts originals de TillingStevens, que han servit per completar el vehicle. També es va adquirir una cabina de passatge original, però molt deteriorada, que ha servit per fer una rèplica idèntica d’aquesta part.

El Tilling-Stevens ha estat restaurat per l’empresa Consman i patrocinat, amb motiu del Centenari de Bus, celebrat durant el 2022, per l’empresa cervesera Moritz.

Fotografies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *