14. Pegaso 6035 A1 ARCA (1968)

Dades de referència

  • Xassís: Pegaso 6035A.
  • Motor: Pegaso 9101 (170 C.V.).
  • Carrosser: Hugas / Noge / Bus Repar.
  • Posada en servei: 1968.
  • Calca: 3055 (TMB) – 14 (UAB).
  • Places: 46 + cond + cobr.
  • Matrícula: B-620573.

Ressenya històrica

Aquest vehicle fou construït per Pegaso l’any 1968 a la divisió Jorsa de Mataró i carrossat per Hugas per a Tranvías de Barcelona.

Originàriament fou pintat en blau fosc I blau cel, canviant posteriorment al conegut “verde Porcioles”. El 1979 va ser reconstruït, muntant els grups mecànics sobre una nova estructura I recarrossant-lo per complet a Carrosseries Noge, augmentant el nombre de seients I canviant-ne la distribució. Els colors tornaren a modificar-se, passant al vermell amb franja crema.

L’any 1989 acaba la seva activitat a TMB I passa a la Universitat Autònoma de Barcelona per als serveis interns del campus I de connexió amb les estacions de trens. Se li assigna la calca no 14, modificant-se alguns dels seus elements a Tallers Bus Repar: disminució del nombre de seients, pèrdua del cartell de parada sol·licitada I supressió de la finestra davantera sota parabrises per a col·locar un sistema de calefacció. En l’etapa universitària tindrà dues decoracions: inicialment tot vermell amb una franja crema dins la qual van els anagrames de la universitat, i després blau I blanc clar amb baixos grisos.

L’any 2003 és baixa del parc mòbil de la UAB per l’arribada de material més modern. A partir de llavors, i amb la inestimable ajuda de la UAB, el vehicle passa a mans de l’associació ARCA per a la seva recuperació I conservació.

Inicialment es va procedir a la col·locació de tots els seients (com els darrers dies de TMB) I a la reconstrucció de la taquilla del cobrador, muntant fars rodons I graella davantera de creu Pegaso repintant-lo en “verde Porcioles”, per la seva participació en la pel·lícula “Salvador”. Amb posterioritat recuperà els fars quadrats I la graella davantera cromada, deixant-lo en estat “reconstruït 1978” tal com va quedar a TMB després de la primera gran reforma, en coherència amb el seu aspecte interior.

Fotografies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *